Cholesterol w surowicy u młodych mężczyzn i następująca po nim choroba sercowo-naczyniowa cd

Aby zbadać, czy zależność między poziomem cholesterolu w surowicy mierzonym w młodości i punktach końcowych różniła się od zdarzeń, które wystąpiły wcześniej, a nie w późniejszym okresie życia, analizę powtórzono po rozwarstwieniu punktów końcowych, tak jak miało to miejsce przed 50 r.ż. lub występujące w wieku 50 lat lub później. Aby ustalić, czy powiązania poziomu cholesterolu w surowicy z chorobą sercowo-naczyniową były niezależne od innych czynników ryzyka, zastosowano analizę proporcjonalnych hazardów Coxa24. Przeprowadzono analizy wieloczynnikowe, w których zastosowano cholesterol w surowicy jako zmienną ciągłą i kategoryczną (w skali kwartalnej). Aby uwzględnić możliwe świeckie trendy w poziomie cholesterolu w surowicy i częstość występowania choroby niedokrwiennej serca, modele Cox były stratyfikowane według czasu kalendarzowego: 1948 do 1957 i 1958 do 1964. Spożycie kawy, które było związane z częstością występowania choroba niedokrwienna serca w tej kohorcie 16, 18; poziom aktywności fizycznej; wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach); a wiek w momencie ukończenia studiów został również uwzględniony w modelach wielowymiarowych. Ponadto oceniano wpływ zmiany statusu palenia tytoniu oraz rozwoju nadciśnienia i cukrzycy w trakcie obserwacji poprzez włączenie współzmiennych zależnych od czasu dla tych zmiennych w modelach Cox. Wyniki analizy proporcjonalnego hazardu przedstawiono dla różnicy w poziomie cholesterolu w surowicy na poziomie linii podstawowej 36 mg na decylitr (0,9 mmol na litr), różnica między 25 i 75 percentylem (zakres międzykwartylowy) poziomu cholesterolu w surowicy w tej populacji badania w linii podstawowej. Ta różnica w poziomach cholesterolu w surowicy jest klinicznie ważna i można było oczekiwać zmniejszenia tej wielkości w poziomie cholesterolu w połączonej interwencji dietetycznej i farmakologicznej. Współczynniki zagrożenia są zgłaszane jako względne ryzyko z 95-procentowymi przedziałami ufności. Wszystkie wartości P . 0,05 uważano za wskazujące na istotność statystyczną (za pomocą testu dwustronnego). Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka linii podstawowej 1017 białych mężczyzn, zgodnie z poziomem cholesterolu w surowicy. Charakterystykę mężczyzn w tej analizie w punkcie wyjściowym przedstawiono w tabeli 1. Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy byli młodzi, zdrowi i mieli niskie ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ich średni wiek w chwili wejścia do szkoły medycznej wynosił 22 lata, a średni wiek na ukończeniu studiów wynosił 26 lat. Średnie skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz wskaźnik masy ciała mieściły się w prawidłowym zakresie. Tylko 36 (3,5 procent) mężczyzn miało podniesione ciśnienie krwi, określone przez ciśnienie skurczowe 160 mm Hg lub więcej, ciśnienie rozkurczowe 95 mm Hg lub więcej, lub jedno i drugie. Czterdzieści osiem (5 procent) mężczyzn miało nadwagę, określoną przez wskaźnik masy ciała równy 27,8 lub więcej. Średni poziom cholesterolu w surowicy wynosił 192 mg na decylitr (5,0 mmol na litr). Różnica w średnim poziomie cholesterolu była najwyższa między trzecim i czwartym kwartylem: 32 mg na decylitr (0,8 mmol na litr). Prawie połowa mężczyzn paliła podczas lekcji, a 19 procent uczestniczyło w treningu fizycznym w ciągu miesiąca przed badaniem linii podstawowej.
Mężczyźni, u których poziom cholesterolu w surowicy był w najwyższym kwartylu, byli nieco starsi przy przyjęciu niż ich odpowiednicy w pozostałych trzech kwartylach (Tabela 1)
[więcej w: elpax bytom, inpol krak, kopia odmiana ]