Cholesterol w surowicy u młodych mężczyzn i następująca po nim choroba sercowo-naczyniowa czesc 4

Indeks masy ciała, mimo że mieścił się w prawidłowym zakresie, był wyższy dla każdego kolejnego kwartylu cholesterolu. Spożycie kawy, ciśnienie krwi, stopień aktywności fizycznej i częstość palenia nie były związane z poziomem cholesterolu w surowicy. Tabela 2. Tabela 2. Skumulowana częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych i całkowitej śmiertelności u 1017 białych mężczyzn po 40 latach obserwacji, zgodnie z poziomem cholesterolu w surowicy w linii podstawowej. W ciągu 27 do 42 lat obserwacji członkowie kohorty zgłosili 27 871 osobo-lat obserwacji, a mediana czasu obserwacji wyniosła 30,5 roku. Pod koniec obserwacji w 1991 r. Średni wiek kohorty wynosił 60 lat (zakres od 50 do 89). W trakcie obserwacji zaobserwowano 125 zdarzeń sercowo-naczyniowych i 97 zdarzeń choroby wieńcowej (tab. 2). Wśród 95 uczestników, którzy zmarli, śmierć przypisano chorobie sercowo-naczyniowej w wieku 21 lat, a 18 z tych 21 osób miało chorobę wieńcową (tabela 2). Średni wiek w momencie rozpoznania choroby wieńcowej wyniósł 53 lata. W 1985 r. Tylko 10 mężczyzn zgłosiło, że są leczeni lekami obniżającymi poziom lipidów; ich średni poziom cholesterolu na linii podstawowej wynosił 225 mg na decylitr (5,8 mmol na litr), co było znacznie wyższe niż innych członków kohorty (P <0,001). Skumulowana częstość występowania nadciśnienia w trakcie obserwacji wyniosła 38,4 procent; skumulowana częstość występowania cukrzycy wyniosła 6,0%. Częstość palenia zmniejszyła się z 48,1 procent na linii podstawowej do 10,5 procent w 1986 roku.
W analizie jednoczynnikowej
Rycina 1. Skumulowana częstość występowania chorób układu krążenia u 1017 białych mężczyzn, według poziomu cholesterolu w surowicy w średnim wieku 22 lat. Aby przeliczyć wartości dla cholesterolu na milimole na litr, pomnóż przez 0,02586. Liczby poniżej liczby to liczby mężczyzn uwzględnione w analizie w każdym punkcie czasowym.
Poziom cholesterolu w surowicy krwi w linii podstawowej był silnie związany z późniejszą zapadalnością na chorobę wieńcową serca (Tabela 2 i Ryc. 1), ze znacznym skokowym wzrostem skumulowanej częstości występowania kolejno wyższych kwartyli cholesterolu w surowicy. Ten sam stopniowany wzorzec zwiększającego się ryzyka wraz ze wzrostem poziomu cholesterolu w surowicy zaobserwowano w przypadku zawału mięśnia sercowego, dławicy piersiowej i całkowitej choroby sercowo-naczyniowej. Ryzyko związane z poziomem wyjściowego cholesterolu w surowicy było największe w przypadku zawału mięśnia sercowego, a najniższe w przypadku dławicy piersiowej.
Występowała również stopniowa zależność pomiędzy poziomem cholesterolu w surowicy krwi w linii podstawowej a całkowitą śmiertelnością (Tabela 2). Pomimo stosunkowo niewielkiej liczby zgonów związanych z chorobą sercowo-naczyniową, uczestnicy z poziomem cholesterolu w surowicy w najwyższym kwartylu na linii podstawowej wykazywali znacznie wyższe ryzyko śmierci podczas obserwacji niż ci z poziomem cholesterolu w najniższym kwartylu (P <0,001).
Tabela 3. Tabela 3. Względne ryzyko choroby sercowo-naczyniowej związane z różnicą w poziomie cholesterolu w surowicy wynoszącym 36 mg na decylitr podczas Szkoły Medycznej w 1017 białych mężczyznach w grupie i według wieku mężczyzn w czasie zdarzenia. Względne ryzyko choroby związane z różnicą w poziomie wyjściowego poziomu cholesterolu w surowicy wynoszącą 36 mg na decylitr, otrzymane przez jednoczynnikową analizę proporcjonalnego hazardu Cox przedstawiono w Tabeli 3
[więcej w: pestki moreli dawkowanie, agafirany, pentoksyfilina ]